Predstavljena druga generacija Studentskih Poduzetničkih Projekata na FESB-u

U organizaciji Digitalne Dalmacije i FESB-a danas je održana završnica i predstavljanje druge generacije Studentskih Poduzetničkih Projekata. Projekt je usmjeren na razvijanje poduzetničkog duha studenata i edukaciju kako da svoju ideju ili projekt razviju u proizvod spreman za tržište.

Tri najbolja projekta osvojila su nagrade i to redom od prvog do trećeg mjesta u iznosima od 930, 660 i 400 eura. Najboljim je proglašen OliveUAVGuardian projekt koji rješava problem modernog maslinarstva uz pomoć modernih tehnologija. Pod mentorstvom mag.ing.el. Nediljka Bugarina ideju su razrađivali Fani Tafra, Bartul Leonardo Rajčić, Luka Jelavić Šako i Ivan Mustapić.

Drugo mjesto pripalo je BlueSyncPulse, sustavu kontrole pristupa, ideji koju su razvili Mislav Kovač i Mario Filipović zajedno sa svojim mentorom prof.dr.sc. Svenom Gotovcem. Njihov sustav omogućio bi praćenje broja ljudi u nekom objektu, na razini soba povezivanjem sustava s hitnim službama kako bi one mogle reagirati pravodobno i efikasno s energetskim sustavima objekta. Treće mjesto osvojili su Sanja Šušnjara Zvonimir Kujundžić koji su, u suradnji s mentorom izv.prof.dr.sc. Ljiljanom Šerić, razvili QRass koji će korisniku omogućiti da svoj sadržaj na jednostavan način prikaže na vlastitoj web stranici. Četvrto mjesto pripalo je US aplikaciji za vođenje evidencije i pomoć pri kupnji namirnica koju je osmislio Ante Bošnjak.

Članovi žirija bili su: Zlatko Kovačić, osnivač i direktor DotYourSpot, Dean Marušić, direktora Ericsson Nikola Tesla Split i Stipe Režić, osnivač i direktor tvrtke Mushroom Cups.

– Ovo je sjajna prilika da naši studenti dobiju neka znanja i vještine koje ne mogu dobiti kroz studijske programe, a koji su komplementarni poduzetničkim vještinama. Prihvatili smo poziv Digitalne Dalmacije da uđemo u ovaj projekt kako bi naše studente potaknuli na poduzetništvo i da se na našem splitskom području pokrenu startupovi. Ovo je druga generacija studenata, od prve generacije na tržištu egzistira jedna tvrtka koja je sudjelovala u projektu. To je veliki uspjeh jer od sto poduzetničkih ideja samo tri do pet posto uspijevaju. Od naših pet jedna je uspjela, a to je fantastični uspjeh – zaključio je Branimir Lela, dekan Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Split.

Na FESB-u imamo tehnološke mlade talente i ovim projektom im želimo dati  edukaciju za poslovna rješenja. Pomažemo stvoriti startupove koji trebaju našem gospodarstvu. Studenti su kroz ovaj program prošli dvomjesečnu edukaciju i danas smo vidjeli dosta zanimljivih ideja. One se mogu pretvoriti u proizvode za tržište od sustava za nadzor maslinika do nekih automatiziranih izrada web stranica, kao i naprednih rješenja za uštedu energije – kazao je Damir Brčić, voditelj Centra digitalne transformacije Digitalna Dalmacija.

Projekt će se nastaviti i dalje provoditi, a u sklopu događaja dekan Lela i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban potpisali su sporazum sa Splitsko-dalmatinskom županijom, koja pruža svoju punu podršku.

Scroll to Top
Malcare WordPress Security