Mladi FESB-ovci odradili su projekt koji će ušparati i vrijeme i novac

Završila je druga generacija “Studentskih poduzetničkih projekata”, programa koji provodi “Digitalna Dalmacija” u suradnji s Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB). U završnici ove osmotjedne edukacije koja je studente usmjerila u poslovne vode, timovi su na Demo dayu prezentirali svoje projekte, a stručni žiri pažljivo je saslušao sve prezentacije i temeljito procijenio njihov potencijal za budući rast i razvoj.

U žiriju su bili Dean Marušić, direktor “Ericsson Nikola Tesla” Split, kompanije koja je ujedno i poslodavac već generacijama studenata s FESB-a; Stipe Režić, osnivač i direktor “Mushroom Cups”, uspješnog startupa koji osvaja svjetsko i hrvatsko tržište svojim inovativnim proizvodom, te Zlatko Kovačić, osnivač i direktor “DotYourSpot”, mladog splitskog startupa koji se vrlo brzo razvija u tržištu ugostiteljstva i uspješno je prošao StartIT akademiju.

Žiri je najboljim ovogodišnjim projektom proglasio OliveUAVGuardian, koji su razvijali studenti FESB-a Fani TafraBartul Leonardo RajčićLuka Jelavić Šako i Ivan Mustapić pod mentorstvom Nediljka Bugarina, mag. ing. el.

Ovaj tim fesbovaca osmislio je projekt koji rješava probleme maslinarstva uz pomoć modernih tehnologija, a o svemu smo razgovarali u predinkubatoru i coworking prostoru PICS na FESB-u, u kojem Splitsko-dalmatinska županija kroz projekt “Digitalna Dalmacija”, prije poznat kao “ICT županija”, provodi programe i potiče razvoj lokalne tehnološke zajednice, pa tako i program “Studentskih poduzetničkih projekata”.

 

– Ideja je nastala tijekom mojeg doktorskog rada koji se bazirao na obradi multispektralnih slika prikupljenih pomoću dronova i obrađenih uz pomoć umjetne inteligencije, odnosno računalnog vida. Ideja je realizirati sustav koji će omogućiti preventivno djelovanje na oboljenje maslina i drugih mediteranskih kultura. U timu su talentirani studenti elektronike, računalnog inženjerstva i računarstva, imali smo infrastrukturu u tehnološkom parku Spinit, a korisne savjete dobili smo od profesora Josipa GugićaVladana Papića i Svena Gotovca – uvodi nas u priču o realizaciji ovog projekta Nediljko Bugarin, inače vanjski suradnik na FESB-u.

Dosta dobre rezultate, kaže, imaju na eksperimentalnim primjercima. Razvijeni su algoritmi za obradu multispektralnih slika uz pomoć dronova na više lokacija, a jedan od maslinika je u Tinju u Ravnim kotarima, drugi u Mravincima.

– Cilj je prikupljati fotografije u raznim periodima godine kako bi se mogli bolje istražiti metabolički procesi biljke, da se može primijetiti razlika, kad biljka ulazi u hibernaciju, kad izlazi. Sve se zasniva na jednostavnoj logici. Proces fotosinteze rezultira različitim slikama u području svjetlosti nevidljivom nama ljudima – ističe Nediljko Bugarin, mentor ovoga studentskog tima.

Objašnjava da je tehnologija otprije poznata, korištena je u SAD-u, ali na homogenim kulturama kao što su raž i kukuruz.

– Nama je cilj to primijeniti na mediteranskim kulturama, koje su priča za sebe. Na homogenim kulturama lakše je primijetiti bilo kakvu anomaliju, a maslina i mediteranske kulture to nisu. Treba uzeti u obzir i geografsku poziciju Mediterana i veliku količinu svjetlosti koja se emitira – kaže.

 

Studenti će raditi na aplikaciji koja će omogućiti praćenje stanja maslina i preventivno djelovanje, kao i na razvoju drona, a to znači prilagoditi dron njihovim potrebama u prikupljanju slika.

Nediljko Bugarin objašnjava kako se slike mogu prikupljati i preko satelita, ali maslina je specifična biljka, mala je kultura i s tih visina pixel je neupotrebljiv. Ali s nekih 60 metara visine uz pomoć drona može se puno prikupiti.

KOMERCIJALNA UPOTREBA

– Dron omogućava drugačiju perspektivu. Poanta je da aplikacija bude komercijalna, da korisnicima bude upotrebljiva. Izrael, kao tehnološka sila, već 20 godina radi na ovome, kao pustinjska zemlja postali su poljoprivredna sila. Kod nas je poljoprivredna proizvodnja minorna. Ne treba biti ekonomski stručnjak, dovoljno je ući u prvu trgovinu i vidjeti podrijetlo proizvoda. Tako je i s maslinovim uljem, deklaracije su iz Španjolske, Grčke, Italije. Nama je cilj pomak od hibernacije naše tehnologije u proizvodnji hrane – ističe naš sugovornik.

 

A što kažu članovi ovog studentskog tima? Svima im je, kažu, ova edukacija bila korisna.

– Profesor je pozvao zainteresirane studente da se priključe i mi smo bili među njima. Drago mi je da smo se uključili, mislim da će nam to znanje koje smo skupili tijekom projekta i poduzetničko znanje koje smo dobili na edukaciji koristiti u životu – kaže Fani Tafra.

Zanimalo nas je i kako se odvijala edukacija, a Luka Jelavić Šako ističe da je “Digitalna Dalmacija” dosta poznata na njihovu fakultetu, često provodi tečajeve koji su popularni i traženi na tržištu i među studentima. Jedna je od tih edukacija i o “Studentskim poduzetničkim projektima”.

– Timovi dođu sa svojim idejama i predstave je na početku tečaja, stručnjaci iz “Digitalne Dalmacije” procijene je li ta ideja dobra da se nastavi razvijati. Kroz tečaj nas jasno uče da razlažemo problem koji rješavamo, razvijamo rješenje za problem, uvode nas u proučavanje tržišta i na kraju kao produkt svega imamo prezentaciju na Demo dayu, gdje su tri stručnjaka procjenjivala naše ideje i odlučili su koja je najbolja – kaže Luka.

Napominje kako je, uz edukatore iz “Digitalne Dalmacije”, program edukacije provodila i tvrtka “Lean startup Croatia” i mentori Miro Hegedić i Filip Stipančić s višegodišnjim međunarodnim iskustvom i brojnim startup edukacijama u Hrvatskoj i svijetu.

– Što se tiče umjetne inteligencije, mislim da je svakom studentu, developeru, programeru, kome god, zanimljiva iz aspekta što se uzme neki model, trenira i rezultate gledate u smislu prepoznavanja, predviđanja, određivanja. U drugom smislu istrenirate program da on sam donosi odluke, a to je dosta zanimljivo – kaže Luka na pitanje o umjetnoj inteligenciji.

Fani pitamo je li joj ovo bio prvi susret s umjetnom inteligencijom.

 

– Zapravo da. Na fakultetu još nisam imala predmet koji se njome bavi. Tako mi je drago da mi je ovaj projekt to omogućio, a bit će mi i lakše kad budem kasnije to radila na fakultetu – odgovara Fani.

PODIZANJE KVALITETE

Bartul Leonardo Rajčić kaže da je umjetna inteligencija područje koje ima mnogo potencijala za primjenu u mnogim ljudskim djelatnostima.

– Ima tu dosta skepse, ali ako se na tome intenzivno radi, ako se o tome intenzivno govori i ako se tome prilazi konstruktivno, može ispasti jedna jako korisna priča. Evo, na primjer, ovo što mi razvijamo. To znači ogromnu uštedu vremena i novca, podizanje kvalitete proizvoda. Zaista je teško tu vidjeti negativnu stranu, svakako je nešto u čemu se vidi budućnost i u što se isplati ulagati vrijeme i novac – ističe Bartul.

Ivan Mustapić također sudjelovanje u ovom projektu ocjenjuje zanimljivim i korisnim.

– Ako i ne bude nešto od toga, a nadam se da hoće, kao što je Fani rekla, ponijet ćemo sa sobom veliko znanje i iskustvo. Umjetna inteligencija je budućnost, sve će nam olakšati, zamijenit će mnogo poslova, vjerojatno nije skroz točna kao kad radi čovjek, ali trenirat ćemo da bude – kaže Ivan uz osmijeh.

Pitamo ih vide li se poslije fakulteta u razvoju i prodaji ove aplikacije ili drugdje.

– Svima je sada prioritet fakultet. Ja, koji sam najdalje, imam još godinu dana, a ostatak ekipe dvije godine. Za to vrijeme ovaj se projekt može dosta razviti. Naravno, u tom slučaju svi bi ostali na projektu – kaže, dijeleći mišljenje članova ovog studentskog tima kojima je program “Studentskih poduzetničkih projekata” tek prva stepenica za razvoj startupa.

Oni kao pobjednici, uz još dva tima koji su osvojili drugo i treće mjesto, direktno nastavljaju edukaciju u StartIT startup akademiji, kao sljedećem pripremnom koraku prije izlaska na globalno tržište. Nakon StartIT akademije, najbolji ostvaruju priliku sudjelovati i u programu GrowIT s fondom od 130.000 eura, namijenjenom za daljnje financiranje razvoja projekta za značajniji izlazak na tržište.

Damir Brčić, voditelj Centra digitalne transformacije “Digitalna Dalmacija”, kaže kako im je omogućavanjem edukacije želja proizvesti neke potencijalno zanimljive projekte, koji mogu biti mladi startupovi, a u startup svijetu najvažniji su timovi, kvalitetni pojedinci.

VIŠESTRUKE PREDNOSTI

– Evo, i u ovome timu vidimo multidisciplinarni set kvalitetnih pojedinaca koji su uključeni i u druge edukacije, kao što je naša JUNIOR Dev edukacija, pa Yolo tečaj… To je tim koji se razvija u raznim smjerovima i vrlo je dobro što su prepoznali jedan problem i svoje znanje bruse na konkretnom problemu koji može biti rješenje za poljoprivredu. Dobivamo više toga. I poduzetničko promišljanje, i razvoj mladih kao developera, programera koji će dizati znanje o umjetnoj inteligenciji – ističe Brčić.

Dodaje kako su trendovi u svijetu takvi da bez umjetne inteligencije, tehnologije, informatike današnja poljoprivreda nema budućnosti.

 

– Ovo je rješenje koje mi ovdje razvijamo da bi Hrvatska držala korak sa suvremenim svijetom. Mi kroz studentske projekte pokušavamo kompenzirati ono što našoj poljoprivredi nedostaje. Imamo set vrhunskih studenata FESB-a s raznim talentima, kojima treba zadati okvir, zadati problem, i oni sa svojim znanjem pokažu da mogu riješiti problem i to im bude vodilja da dalje proučavaju i produbljuju svoja znanja. Prednosti su ovog programa višestruke i nadam se da će se u idućim godinama vidjeti na razne načine – kaže Damir Brčić.

Dodaje i kako je potpisan ugovor između FESB-a i “Digitalne Dalmacije” o suradnji na projektu “Studentski poduzetnički projekti”, koji je važan dio šireg projekta, a to je razvoj dalmatinskog startup ekosustava, na kojem “Digitalna Dalmacija” sustavno radi.

Scroll to Top
Malcare WordPress Security