Četrdeset doktoranata Inkubatoru predstavilo svoja rješenja problema dalmatinskih tvrtki iz područja plave ekonomije, a u fokusu je bila ‘triz‘ tehnika

U SPINIT Inkubatoru Sveučilišta u Splitu, u Spinutu, ovog petka predstavljeni su rezultati 40 doktoranata iz alijanse SEA EU koji se bave rješavanjem konkretnih problema splitskih i dalmatinskih tvrtki iz područja plave ekonomije.

Naime, Sveučilište u Splitu je proteklih dana bilo domaćin treninga pod nazivom “The problem-solving skills for higher education learners “, koji se održava u okviru Erasmus + projekta SEA-EU DOC. Na tom treningu sudjelovalo je 40 doktoranada i pet mentora iz pet visokoobrazovnih ustanova alijanse “Europsko sveučilište mora” SEA-EU: Sveučilište u Brestu, Sveučilište u Cadizu, Sveučilište u Kielu, Sveučilište u Gdanjsku i Sveučilište u Splitu.

– Tijekom boravka u splitu doktoranti su se upoznali s ‘triz’ tehnikom, ‘inovativnom metodom rješavanja problema s kojom zapravo rješavaju stvarne probleme naših tvrtki. Oni su ovim stekli samopouzdanje za rješavanje problema s kojima se ne suočavaju svakodnevno, kao i resurse pomoću kojih na lakši i sistematični način mogu pristupiti rješavanju raznolikih izazova – kazala je prorektorica za znanost i inovacije prof. dr. sc. Leandra Vranješ Markić.

Josip Marasović, suosnivač tvrtke Sailboat RC sudjelovao je na treningu i iznio probleme sudionicima koji iz obrazovnog sustava prelaze u privatni sektor i susreću se s realnim problemima.

– Predstavio sam im tri problema: jedan je organizacijske, jedan tehničke prirode, te treći netehinčke. Dali smo ih na uvid probleme s proizvodnjom, problem vezan uz biotech industriju, te kako se organizacija firme širi i kako se nositi s tom. Vjerujem da ćemo njihova rješenja i primjeniti u poslovanju – objasnio je Marasović.

S doktorandima je prethodnih dana na predavanjima dr. ing. Edgar Jochheim, osnivač i tvrtke JOINCO Innovation Consulting, koji je predstavio ‘triz’ metodu, sve popularniju tehniku rješavanja problema i brainstorming tehniku. Uz firmu Sailboat tu je bio i Cromaris.

SEA EU DOC je projekt nastao u okviru SEA-EU alijanse koji je započeo u rujnu 2020. godine i trajat će tri godine. Usmjeren je na povećanje prilika za zapošljavanje doktoranada iz područja znanosti o moru kroz podizanje svijesti o raznolikosti karijera doktora znanosti; razvoj “mekih vještina” koje su iznimno tražene na tržištu rada, te povezivanje akademske zajednice s gospodarstvom kroz razvoj Europske mreže doktoranada.

 

Scroll to Top
Malcare WordPress Security